کتابهای قدیمی و جدید هر کدام بوی خاصی میدهند و برای ما کتابخوانها دنیایی مملو از خاطرهاند. بسیاری از «کرم کتابها» بدون اینکه به منشاء چنین بوهایی فکر کنند، با بوی کتاب و کاغذ زندگی می کنند اما آنچه در زیر می خوانید توضیحی علمی از ترکیبات شیمیایی و آلی است که باعث تولید بو در کتاب می شود.
کتابها، هم قدیمی و هم جدید، صدها ترکیب آلی فرار(VOC) از خود بیرون می دهند. این ترکیبات منشاء متنوعی داشته،برخی محصول تجریه بوده و برخی نیز ناشی از نوع کاغذ، چسب صحافی و جوهر چاپ ( در چاپخانه برای ساخت کتاب استفاده می شود) هستند. انتشار این ترکیبات مانند ابزار ویژه، برای ارزیابی تنزل و چگونگی وضعیت کتاب بکار گرفته شود.
ترکیبی از فرارهای (Volatile) شیمیایی که ناشی از بوی چسب و جوهر و ترکیبات شیمیایی در ساخت کاغذ بوی کتابهای جدید را با خود میآورند. همچنین با گذشت زمان، تفکیک تدریجی سلولز و لیگنین (پلیمر شاخه شاخه دور سلولز/ترکیب اصلی گیاهان آوندی از جمله چوب) در کاغذ منجر به تولید ترکیبات ارگانیک متنوع شده و باعث بوی قدیمی کتاب می شود.
اطلاعات بیشتر را در اینفوگرافیک زیر مشاهده کنید:
(برای دیدن اینفوگرافیک در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید)