پایگاه اطلاع رسانی صنعت چاپ ایران رئیس انجمن ناشران کودک و نوجوان:
نشر کودک زمین‌گیر شده است!

رئیس انجمن ناشران کودک و نوجوان در توصیف شرایط نشر می‌گوید: دسترسی به کتاب برای بچه‌ها محدود شده، فروش وجود ندارد و کتاب‌ها در انبار ناشران انباشته می‌شود و بنابراین علاقه‌ای به چاپ کتاب جدید یا حتی تجدید چاپ نیست.

 عبدالعظیم فریدون، رئیس انجمن ناشران کودک و نوجوان ، با بیان اینکه کرونا بیشترین ضربه را غیر از بحث آموزشی در بحث فرهنگی و تربیتی به کودکان و نوجوانان وارد کرده است، گفت: دلیل عمده حرفم این است که بچه‌ها نه به مدرسه می‌رفتند، نه به سفر می‌رفتند، نه بازی، میهمانی و ... آن‌قدر که می‌شود گفت یک حبس ناخواسته در میان کودکان و نوجوان ایجاد کرد.
 
وی ادامه داد: این موضوع موجب نوعی افسردگی و در برخی موارد، خشم و عصیانگری در میان کودکان ایجاد شد؛ زیرا انرژی‌های انباشته بچه‌ها همچنان در حال انباشته‌تر شدن است و امکان تخلیه وجود نداشت؛ در‌حالی که می‌شد این انرژی به شکل بهتری تخلیه شود.
 
فریدون با بیان اینکه کتاب و اسباب‌بازی‌های فکری تا حد زیادی می‌توانست خلاءهای موجود در این حوزه را برطرف کند، عنوان کرد: اما مساله اینجا است که چنین اتفاقی نیفتاد، حتی مسئولان فرهنگی کشور نیز نسبت به این موضوع بی‌تفاوت بودند و تا امروز هیچ حرکت قابل توجهی به شکل اختصاصی درباره بچه‌ها انجام نشده است.
 
وی یادآور شد: باید خیلی قبل‌تر از این فکری به حال اوقات فراغت و زمان خانه‌نشین بودن کودکان می‌شد؛ اما ظاهرا کارهای اداری چنین اجازه‌ای به آن‌ها نمی‌دهد. نمی‌دانم چه کسی مسئول این بحث برای کودکان است؛ اما ای‌کاش همانطور که به فیزیک و سلامت جسمی بچه‌ها اهمیت می‌دهیم، به مشکلات روحی آن‌ها فکر می‌کردیم.
 
بی‌توجهی صدا و سیما به کتاب کودک
فریدون با بیان اینکه صداوسیما فرصت بسیار خوبی برای تبلیغ و معرفی کتاب دارد، گفت: این رسانه با توجه به اهمیت و تاثیری که در میان خانواده‌ها و کودکان و نوجوانان دارد، می‌توانست بخشی از برنامه‌های خود را به گفت‌وگو با مولفان، مترجمان و ناشران و تصویرگران کتاب‌های کودک اختصاص دهد و کتاب را در میان خانواده‌ها تبلیغ کند.

رئیس انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان افزود: صداوسیما می‌تواند اندکی از زمانی را که برای برنامه‌های مختلف می‌گذارد، به کتاب کودک اختصاص دهد، کتاب‌های خوب و مناسب را به آن‌ها و والدین‌شان معرفی کند، یا شیوه کتاب‌خوانی را به مادر و پدرها آموزش دهد.
 
وی ادامه داد: از سوی دیگر مسئولان فرهنگی می‌توانند بستری فراهم کنند که دسترسی بچه‌ها به کتاب با تبلیغات کتاب و کتاب‌فروشی‌ها در رسانه‌ها و سطح شهر بیشتر شود تا مردم به کتاب‌فروشی‌ها بروند و برای فرزندان خود کتاب خریداری کنند.
 
فریدون با بیان اینکه راه‌ها و برنامه‌های مختلفی برای علاقه‌مند کردن بچه‌ها به بحث کتاب‌خوانی وجود دارد، گفت: مساله اینجا است که هیچ اقدامی در این زمینه انجام نشده و با من به عنوان رئیس هیات مدیره انجمن ناشران کودک و نوجوان یا دیگر اعضای انجمن و ناشران کودک هیچ صحبتی برای مشورت و همفکری صورت نگرفته است.
 
وی با اشاره به ضرورت ورود نهادهای مختلف به بحث برنامه‌ریزی فرهنگی برای کودکان و نوجوانان، توضیح داد: هر نهادی که متولی امور مربوط به بچه‌ها است؛ مثل وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی و... باید در این زمینه فعال شوند. 
 
نشر کودک زمین‌گیر شده است
فریدون با بیان اینکه حجم زیادی از کتاب توسط ناشران کودک تولید شده و در انبارهایشان انباشته شده است، گفت: از سوی دیگر نویسندگان و مترجمان هم شش ماه است که نه می‌توانند کتاب بنویسند، نه ترجمه کنند؛ زیرا نمی‌دانند که در آینده چه اتفاقی رخ می‌دهد و اینکه آیا در آینده کتاب‌ها فروش می‌روند یا خیر. ناشران کتابی تولید نمی‌کنند که قرار نباشد حق‌التحریر به نویسنده بدهند و این مشکل در دیگر زنجیره‌های این صنعت شامل ویراستار، نمونه‌خوان، تصویرگر و چاپخانه‌دار ادامه دارد.
 
وی تاکید کرد: همه کسانی که پدیدآورنده کتاب کودک هستند، دچار مشکلات زیادی شده‌اند و علت این است که خروجی مناسبی برای عرضه کتاب کودک وجود ندارد. این موضوع موجب زمین‌گیر شدن فعالان این حوزه شده است.
 
رئیس هیات مدیره انجمن ناشران کودک و نوجوان با بیان اینکه الان ناشر کودک نمی‌تواند در بخش تولید سرمایه‌گذاری کند، عنوان کرد: در کنار همه این موارد هزینه‌های تولید کتاب کودک و نوجوان هم بالا رفته است اما تولید جریان ندارد. دسترسی به کتاب از سوی بچه‌ها محدود شده، فروش وجود ندارد و کتاب‌ها در انبار ناشران انباشته می‌شود و بنابراین علاقه‌ای به چاپ کتاب جدید یا حتی تجدید چاپ نیست.
 
به گفته وی؛ در این میان افزایش قیمت کتاب نسبت به کالاهای دیگر کمتر بوده است؛ زیرا بخشی از هزینه های آن که مربوط به کاغذ می‌شود، توسط دولت تامین می‌شود و سهمیه کاغذ سال 98 هنوز تمام نشده است؛ اما در همین شرایط هم تولید کار برای ناشران سخت است.

منتشر شده توسط ایبنا در تاریخ ۱۳۹۹ شنبه ۲۲ شهريور
کدخبر:5694منبع:ایبنا تاریخ انتشار:۱۳۹۹ بيست و دوم شهريورلینک خبر: http://www.baketabonline.ir/Pages/News-5694.aspx