English

کتاب‌های الکترونیکی ؛ فرصت یا دردسر؟

آرشیو خبر بازدید: 665 کد مطلب: 5885  

کتاب‌های الکترونیکی ؛ فرصت یا دردسر؟

باکتاب آنلاین به نقل از فیوچر پابلیشینگ
اخبار زیادی درباره مشکلات ایجاد شده بر سر راه صنعت چاپ این روزها مشاهده میشود، و حقیقت امر هم همین است، شرایط سخت و نا امیدکنندهای همراه ویروس کرونا بر همگان تحمیل شده است. اما نباید فراموش کرد که حتی اگر الان تمام کتابفروشیهای دنیا تعطیل هم شوند، همچنان هزاران سایت و درگاه وجود دارند که کتابها را به صورت رایگان و یا با هزینهای در اختیار همه قرار میدهند، و باید بدانیم که بالغ بر دهها میلیون کتاب در اینترنت قابل دسترس است.
۱۳۹۹ دوشنبه ۱۳ بهمن ساعت 15:37

متاسفانه، این باور وجود دارد که غیر قانونی بودن این عمل توجیه شده است زیرا هدف غاییاش نیکی و کمک به گسترش دانش است. شاید نام پروژه گوتنبرگ به گوشتان خورده باشد. سایت بزرگی که هزاران کتاب را در اختیار عموم قرار داد و در  قبال آن هیچ هزینهای دریافت نکرد. 

گوتنبرگ یک کوشش داوطلبانه برای دیجیتالی کردن و بایگانی کارهای فرهنگی برای تشویق تولید و پخش کتاب‌های دیجیتالی است. این پروژه در دهه هفتاد میلادی به وسیله مایکل اس هارت بنیان‌گذاری شد و امروزه قدیمی‌ترین کتابخانهٔ دیجیتال است و دارای گنجینهٔ منحصر به فرد کتاب‌های الکترونیکی رایگان به‌شمار می‌رود، و اکنون بیش از 60 هزار کتاب را در بر دارد. یکی از مشکلاتی که این پروژه ایجاد کرد، علاوه بر مساله کپی رایت، موضوع شکل نوشتار و فانتهای آن بود.

در دهه 70 تنها فرمتی که می‌توانست برای کتب دیجیتال استفاده شود مد ASCII  بود که بر خلاف HTML  که اکنون موجود است، قابلیتهایی همچون لینکدهی، درشت کردن بخشی از متن، ضخیم کردن حروف و یا کج کردنشان و  یا تغییر رنگ را نداشت. همین مساله باعث شد که در دهه اخیر بسیاری از کتبی که در این سابت وجود داشت ،مورد استقبال قرار نگرفت. این مشکل، از منظر کیفی و کمی ، با ظهور فرمت EPUB  که برای دستگاههای کتابخوان طراحی شده است بررطرف گردید.

 این فرصت بزرگی است که به خوانندگان  کتاب داده شده، در عین حال همین فرصت یکی ازبزرگترین تهدیدهای صنعت نشر است. شاید اگر خواننده هیچگاه نیاز به خرید کتاب را درک نکند، نویسنده و طبعا ناشران هم انگیزه کافی برای ادامه کار را از دست بدهند و صنعت کتابخوانی هم مانند صنعت نشر رو به افول برود.

اگرچه، راه حل آن چیزی نیست جز تغییر نگرش ناشران و نویسندهها نسبت به صنعت بازایابی جدید در دنیای امروز. لحظه‌ای که ناشر از مارکتینک الکترونیک و نشر دیجیتال غفلت کند، همان زمانی است که احتمالا نباید برای خود و کتابهایش آیندهای متصور باشد.

 

 

مترجم:نوید نصرالهی   


اخبار مرتبط با این خبر
ردیفتیترتاریخ
1 خواندن کتاب الکترونیک را چگونه آغاز کنیم؟ ۱۴۰۰ پنج شنبه ۲۳ دي
2 نگاهی به کتابخوان جدیدالورود لایک‌بوک/مطالعه همزمان چند کتاب الکترونیکی ۱۴۰۰ شنبه ۸ خرداد
3 آیا کتابخانه های دیجیتال جایگزین کتابخانه های سنتی خواهند شد؟ ۱۳۹۹ پنج شنبه ۱۴ اسفند
4 آیا روزی جهان با کتاب‌های کاغذی خداحافظی می‌کند؟ ۱۳۹۹ شنبه ۱۸ بهمن
5 کتاب‌های الکترونیکی ؛ فرصت یا دردسر؟ ۱۳۹۹ دوشنبه ۱۳ بهمن
6 کتاب‌های الکترونیکی و آیندهٔ صنعت نشر ۱۳۹۹ جمعه ۱۰ بهمن


نام :
پست الکترونیکی :
نظر شما :